Anne Leinosen luotsaama spekulatiivinen verkkolehti Usva piti viime vuoden enimmäkseen hiljaiseloa, mutta on jälleen aktivoitunut uudistuneessa muodossa.

Usva on ilmainen verkkojulkaisu, jossa on jo vuodesta 2005 lähtien julkaistu laadukasta spekulatiivista fiktiota. Se on noussut scifiseurojen perinteisten jäsenlehtien, Portin, Tähtivaeltajan ja kumppaneiden rinnalle merkittäväksi julkaisukanavaksi kotimaisille spefikirjoittajille. Myös lukijat ovat löytäneet Usvan, parhaimmillaan lehden PDF-muotoisia numeroita on ladattu pari tuhatta kertaa.

Nyt Usva on muuttanut olomuotoaan, sillä jäykkä PDF-formaatti on mobiililaitteiden yleistymisen myötä käynyt hieman vanhanaikaiseksi. Anne Leinonen kertoo myös halunneensa kokeilla toisenlaista, nopeampaa tekemismuotoa. Uudistunut Usva ilmestyykin nyt novelli kerrallaan kaikkiin näyttökokoihin skaalautuvina HTML-sivuina sekä materiaalin karttuessa EPUB-muotoisina e-kirjoina. Mahdollisesti lehdet julkaistaan myös PDF-muodossa, jos PDF:lle vaikuttaa yhä löytyvän lukijoita.

usvazine_3_2012

Usvassa julkaistaan spekulatiivista fiktiota laaja-alaisesti – niin perinteisempiä genrenovelleja kuin eri lajityyppejä sekoittavia tarinoita. ”Olen itse ajatellut Usvan sillanrakentajana, joka tuo valtavirrasta lukijoita genrenovelleille ja genrestä valtavirtaan. Kyse on lopulta vain kaunokirjallisuudesta ja novellistiikasta, ei lajityypeistä”, kertoo Leinonen.

Jos Usva ei ole entuudestaan tuttu, niin tsekkaamisen arvoisia novelleja ovat vaikkapa Maarit Leijonin , joka voitti toisen sijan Finncon-kirjoituskilpailussa, Raita Jauhiaisen Allianssi, jonka dystooppiseen maailmaan sijoittuu myös kokonainen indie-kirjasarja, sekä Henna Sinisalon korealaista pop-kulttuuria hyödyntävä Taivaalliset. ”Kaikki kolme novellia ovat taidokkaasti kirjoitettuja ja edustavat hienosti spefiä”, Leinonen kuvailee.

Käykää siis vilkaisemassa Usvan uudistuneet sivut, fiilistelkää erilaisia tapoja lukea digitaalista sisältöä ja ennen kaikkea lukekaa hyvää kotimaista spefiä!