Entwined-peliarvostelu

Kehittäjä: PixelOpus, julkaisija: Sony Computer Entertainment, julkaistu: 10. kesäkuuta 2014, pelattu versio: PS4, saatavilla: PS4, PS3 ja PS Vita

Entwined™_20150612101011

Olipa kerran kala ja lintu jotka rakastivat toisiaan hyvin syvästi. He eivät kuitenkaan voineet saada toisiaan milloinkaan, sillä toinen asui vedessä, toinen taivaalla. Mutta he eivät välittäneet. Kala ja lintu rakastivat toisiaan, elämästä elämään, sillä he tiesivät, että lopulta heidän sielunsa tulisivat olemaan yhtä.

Ja siinä onkin Entwinedin tavoite. Kala ja lintu syöksyvät hurjaa vauhtia neonvalaistujen musikaalitunneleiden lävitse samalla kun pelaaja tekee parhaansa parin ohjastamiseksi. Vasen tatti ohjaa kalaa, oikea lintua. ja kumpainenkin pääsee liikkumaan vain omalla ruudunpuoliskollaan. Rakastavaiset saatetaan yhteen keräämällä vastaantulevia valopalleroita, jotka kartuttavat hitaasti sielujen yhteyttä kuvaavia palkkeja. Kun palloja on kerätty tarpeeksi, sielujen välille syntyvä side alkaa kuroa näitä hitaasti yhteen. Tällöin kala ja lintu yhdistyvät lohikäärmeeksi ja kenttä päättyy laajempaan alueeseen jossa saa lennellä ja katsella vapaasti ennen seuraavan elinajan alkua.

Entwined™_20150407145831

Onnellisen lopun saavuttaminen ei kuitenkaan ole mikään läpihuutojuttu, sillä elinajat eivät ole vailla esteitä. Tunnelit ovat tulvillaan portteja, joiden läpi matkalaisten on sujahdettava. Epäonnistuminen rokottaa sielupalkkien sisältöä ja katkaisee siteen, mikäli se on ennättänyt jo muodostua. Portteja on yleensä aina useampi peräkkäin, ja vielä eri paikoissa, joten virheetön suoritus vaatii tarkkaavaisuutta ja taitoa. Itse läpäisin kolme ensimmäistä elinikää ilman ongelmia, mutta neljännessä sain jo yrittää tosissani. Oman haasteensa seikkailuun tuo myös kerättävien valojen ilmeisen summittainen jakaantuminen sankareiden välillä. Itselleni kävi useasti niin että toisen palkki oli jo tapissa kun toisen vasta puolillaan. Porttien kanssa voi toisaalta koheltaa mielin määrin, sillä kentissä ei kokeiluni mukaan voi hävitä. Elinaika jatkuu kunnes pelaaja onnistuu tai kyllästyy.

Yhdeksän eliniän mittaisen pääpelin lisäksi mukana on myös viiden kentän mittainen haastetila. Haastekentissä on tarkoituksena kerätä niin paljon pisteitä kuin suinkin ennen kolmatta porttikömmähdystä. Seuraava kenttä aukeaa aina kun vaadittu pistemäärä saavutetaan edellisessä.

Pelillisestä Entwined on varsin yksinkertainen, mutta huolella hiottu kokonaisuus, joka ansaitsee erityismaininnan audiovisuaalisesta toteutuksestaan. Origameja muistuttavat rakastavaiset ja kirkkaista neonväreistä ja pikimustasta koostuvat kentät hivelevät silmää, ja miellyttävä ambient –musiikki kruunaa koko komeuden. Ainoa asia josta saattaa purnata edes vähäsen on lohikäärme, joka tuntuu reagoivan ohjaukseen hieman laiskasti. Tämäkään ei ole mikään oikea vika, etenkään kun kala ja lintu liikkuvat liukkaasti ja juuri siten ja silloin kuin pelaaja haluaakin. Rakastavaisista kertovasta pelistä voisi myös olettaa löytävänsä kaksinpelin, mutta voihan kaksikkoa ohjata myös samalla ohjaimella, siinähän sitä tulee läheisyyttä.

Bloodbornejen ja Alieneiden välillä Entwined on kaunis ja rentouttava, mutta kuitenkin mielekkään haastava kokemus. Tätä rakkaustarinaa en soisi kenenkään jättävän välistä.

Entwined™_20150407145225