You’re Next, USA 2013, 94 min. Ohjaus: 
Adam Wingard, Käsikirjoitus: Simon Barrett, Rooleissa: Shami Vinson, Nicholas Tucci, Wendy Glenn, AJ Bowen, Joe Swanberg, Ti West, Margaret Laney, Amy Seimetz, Barbara Crampton

Youre-Next

Synopsiksen perusteella You’re Next kuulostaa äärimmäisen tylsältä ja kliseiseltä slasherilta. Tuntemattomat tappajat niittaavat yksi kerrallaan talon sisään linnoittautunutta porukkaa. Seuraa kaaosta ja pakokauhua. Hohhoijaa. Juuri tämän takia en ole jaksanut juurikaan slashereita viime vuosina katsella.

Mutta voi pojat, onneksi tämän tulin katsoneeksi.

Leffa ei ole missään nimessä täydellinen. Henkilöhahmoista ei juurikaan jaksa kiinnostua, he toimivat välillä varsin epäloogisesti, ja varsinainen kauhu on aika vähäistä. Sen sijaan toimintaa, synkkää hupia ja vinksahtaneita juonenkäänteitä riittää.

Elokuva on perusslasheria nokkelampi ja itsetietoisempi. Välillä meininki uhkaa luisua parodiaksi, mutta vauhti pysyy sen verran napakkana, että ylenmääräinen postmodernismi unohtuu äkkiä.

Elokuva lähtee käyntiin parilla pikaisella esittelyteurastuksella, jonka jälkeen siirrytään eläköityneen pariskunnan seuraan (äitiä näyttelee muuten 80-luvun scream queen Barbara Crampton). He ovat kutsuneet jo aikuiset lapsensa puolisoineen juhlistamaan 35-vuotishääpäiväänsä. Perheessä on laaja skaala erilaisia tempperamentteja, ja vuosia hautuneet skismat purskahtelevat esiin. Porvarillinen lounas muuttuu härdelliksi, joka laantuu vasta jalkajousen nuolen lentäessä ikkunan läpi suoraan erään vieraan otsaan.

Eläinnaamareiden taakse kätkeytyneet tunteettomat tappajat käyvät karsimaan porukkaa yksi kerrallaan, eikä kouriintuntuvan iljettäviltä vammoilta säästytä. Läpi elokuvan väkivallassa pilkahtelee julma absurdismi.

Edes ulkoa tuleva uhka ei saa perhettä liittoutumaan yhteen, joten jonkun ulkopuolisen on otettava ohjat käsiinsä. Tämän roolin ottaa Shami Vinsonin mainiosti näyttelemä Erin.

Tarinan ottaessa lisää kierroksia alkavat hyökkäävien naamarit tipahdella ja motiivit paljastua; väkivalta ei ehkä ollutkaan niin satunnaista kuin miltä se aluksi vaikutti. Vihollisen saadessa kasvot kauhuelementit rapisevat entisestään. Elokuva kallistuu enemmän toimintaelokuvan suuntaan ja jyrää kohti vääjäämätöntä, veren ja aivomassan kuorruttamaa kliimaksia. Uskottavuuden rajoja hipovat juonenkäänteet ja sadismilla flirttaileva huumori kuorruttavat selviytymistarinasta kerrassaan nautittavan elokuvan.

You’re Next esitetään lauantaina Nigh Visions -festivaaleilla. Uskoisin elokuvan olevan omiaan festarinäytöksenä, sen verran hyvin siitä irtoaa sekä naurunpyrskähdyksiä että auts-hetkiä. Pienissä kaljoissa ja isolla porukalla varmasti hervotonta seurattavaa.

Elokuva tulee marraskuun puolivälissä myös laajempaan teatterilevitykseen.