Jos et ole vielä Philip K. Dickin Oraakkelin kirjaan (Man in a High Castle, 1962) perustuvan TV-sarjan pilottia katsonut, niin kannattaa suunnata Amazonin Prime-palveluun.

Amazonilla on toki samantyyppisiä maarajoitteita kuin muillakin TV-sisältöä tarjoavilla suoratoistopalveluilla, mutta näistä pääsee eroon käyttämällä proxya. Esimerkiksi selaimeen liitettävä Hola! on varsin kätevä tähän tarkoitukseen.

Man in a High Castle kertoo vaihtoehtoisesta historiasta, jossa liittoutuneet hävisivät toisen maailmansodan. Amerikka on jaettu kolmeen osaan: japanilaisten miehittämään länsirannikkoon, natsi-Saksan hallitsemaan itärannikkoon ja väliin jäävään neutraaliin vyöhykkeeseen.

man in the high castle

TV-pilotti käynnistyy napakasti natsien nitistäessä pienen vastarintaliikkeen, jonka ainoa eloonjäänyt, salakuljettaja Joe Blake autoilee kohti neutraalia vyöhykettä salaperäisen matkatavaransa kanssa. Japanilaisten vyöhykkeellä Juliana Crainin sisko tapetaan hänen silmiensä edessä ja myös hän ajautuu matkalle kohti neutraalia vyöhykettä, käsissään arveluttava filmikela, joka vaikutttaa olevan uutisfilmi vaihtoehtoisesta todellisuudesta, jossa liittoutuneet voittivat sodan. Taustalla suurvallat vehkeilevät ja huonossa hapessa olevan Führerin poismenoa odotetaan malttamattomana.

Pilotti rakentaa sarjan perusjännitteet ripeästi ja esittelee herkullisia yksityiskohtia (tai anakin hakaristejä) tulvivan, tummanpuhuvan ja tyylitellysti valaistun dystooppisen 60-luvun.

natsi-amerikka

Amazon Studiosin logiikka tuottaa ohjelmia poikkeaa hiukan perinteisten TV-kanavien mallista. Se tuottaa pilotit useista potentiaalisista sarjoista, ja jos pilotit herättävät tarpeeksi kiinnostusta, annetaan vihreää valoa sarjan ensimmäiselle tuotantokaudelle. Tammikuun puolessa välissä julkaistu The Man in the High Castle osoittautui tarpeeksi lupaavaksi, joten Amazon ilmoitti eilen tuottavansa sarjan.

Itse ainakin odotan jatkoa suurella mielenkiinnolla. Hyvin kirjoitettuja ja huolellisesti tehtyjä vaihtoehtotodellisuuksia ei ole koskaan liikaa.