Jos ihmiset eläisivät täysin terveesti, niin arkiset nautintoaineemme sokeri, kahvi, tupakka ja alkoholi olisivat laittomia. Tällainen on maailma Juhana Lumpeen esikoisteoksessa Karkkari. Monitasoinen tarina kuvaa humoristisen osuvasti yleisiä, mutta huomaamattomia riippuvuuksia.

Suomessa juodaan väkilukuun suhteutettuna eniten kahvia maailmassa, ja kesäisin syödään ennätysmäärät jäätelöä. Valtaosa väestöstä on vähintään kofeinisteja. ”Sanotaan, että kahvihammasta kolottaa, mutta oikeasti puhutaan kofeiinin vieroitusoireista”, Lumme toteaa. Perässä tulevat nikotinistit ja alkoholistit, mutta Lumpeen mielestä länsimaisen ihmisen yleisin addiktio on sokeri. ”Makeanhimo on yhtä todellinen, joskin vähemmän puhuttu riippuvuus.”

Karkkarissa eletään ihanneyhteiskunnassa, jossa ihmiset syövät kotona kasvatettua luomuruokaa. Kirjan päähenkilö, nuori nainen, kokeilee tyttöjen kotibileissä karamellia ja jää koukkuun makeaan – hänestä tulee karkkari. Muistelman muotoon tehdyssä tarinassa nainen etenee limonadin ja suklaan kautta koviin nautintoaineisiin kahviin, tupakkaan ja alkoholiin vajoten samalla yhä syvemmälle alamaailmaan.

Kirja syntyi Lumpeen asuessa kaksi vuotta kehitysmaassa Aasiassa. ”Olin Suomessa tottunut napostelemaan päivittäin karkkia ja suklaata, mikä ei yhtäkkiä enää onnistunutkaan. Aasialaiset syövät hedelmiä, eivät karkkia. Samaan aikaan lopetin vuosikausia kestäneen on-off-tupakoinnin, jolloin huomasin, kuinka riippuvuuksien täyttämää länsimaisen ihmisen elämä voi olla.”

Karkkarissa käydään läpi yleisimmät riippuvuudet humoristisen osuvasti. Tyylillisen esikuvansa teos löysi viime vuosisadan päihdevalistuskirjallisuudesta. Kirjaa kuvittaa mustavalkoiset valokuvat poliisin takavarikosta, joissa esimerkiksi kahvia on suodatettu sukkahousuilla. ”Huumori on erinomainen tapa käsitellä asioita, ja tämän päivän silmin kyseinen genre on jo itsessään lähes parodiaa.”

Juhana Lumme: Karkkari
104 sivua

Kontakti
Lisätietoja sekä haastattelu-, arvostelukappale- ja kuvapyynnöt: Jyrki Pitkä, 050 5343542, info@tajunta.net

Tietoa julkaisijasta
Tajunta Media on pienkustantamo, joka julkaisee Aavetaajuus-nimikkeellä pulp-henkistä tieteis- ja fantasiakirjallisuutta.

Tajunta Media
Kustaankatu 1, 00500 Helsinki
050 5343542
info@tajunta.net
http://tajunta.net/media/

Kuvat