Tampere kuplii -ohjelman genretärpit
Tampere kuplii -tapahtuman ohjelmakartta julkistettiin pari päivää sitten. Spefistin silmin ohjelma on hiukan kuivanlainen, mutta löytyy sieltä jotain, mikä saattaisi Aavetaajuuslaisia kiinnostaa.
Perjantaina 11.00 jaetaan Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto.
Lauantaina 14.00, Batman 2000-luvulla
Jouko Ruokosenmäen trilogia Batman-sarjakuvista ja niiden tekijöistä päättyy katsauksella 2000-luvun lehtiin. Vanha englantilainen sanonta kuuluu ”you can’t go home again”. Miten käy, kun vanhat Batman-taiturit palaavat hahmon pariin? Onko tuloksena mestariteoksia vai fiaskoja?
Sunnuntaina 13.00 Elokuvien sarjisversiot – turhaa oheisroskaa vai oma taideteoksensa?
Vuosikymmeniä jokainen uusi hittielokuva sai oman sarjisversionsa kioskeihin. Erilaisia adaptaatioita on nähty lukuisia suomessakin, lehdistä albumeihin. Näitä oheistuotteita pidetään yleisesti sarjakuvan alinpana kastina, silkkana kyynisenä rahastuksena vailla kunnianhimoa tai taiteellista meriittiä. Mukana onkin niin järkyttävää roskaa kuin suurten mestareiden väkeviä tulkintoja.
Petri Hiltunen pureutuu nyt tämän aliarvostettuun ilmiöön, sen historiaan ja tekijöihin. Esittelyssä niin parhaat kuin pahimmat vuosikymmenten varrelta. Miten elokuva taipuu toiseen formaattiin? Ja voiko sarjakuva joskus jopa päihittää esikuvansa?
Sunnuntaina 14.00 Sarjakuvien tv-sovitusten uusi aalto
Supersankarielokuvien ja The Walking Deadin suosion mukana kuolleista heräsi myös laajempi sarjakuvien televisioversioiden aalto. Onko kyseessä vain kyynisten televisiotuottajien sieluttomista rahastysyrityksistä vai löytyykö joukosta jotain katsomisen arvoista?
Esitelmässä tarkastelemme sitä kuinka uskollisia uudet sarjat kuten Arrow, The Flash, Constantine tai Gotham ovat alkuperäisille sarjakuville ja kuinka mahdolliset muutokset ovat joko parantaneet tai pahentaneet sarjoja.
Sunnuntaina 13.00 Efekti- ja tehostemaskeeraus
Luennon aikana tutustutaan mm. osien tekoon & niiden materiaaleihin, ja miten tuodaan tietynlaiset (populaarikulttuuri)hahmot henkiin.
Lisäksi luennolla tutustutaan esim. elokuvien: Rendel, Iron Sky 2, Bunny the Killer Thing ja Champions of Space maskeihin/tehosteisiin.
Sunnuntaina 15.00 Sandman: Morpheus ja ”hänen” naisensa
Neil Gaimanin Sandman-sarjakuva on edelleen, 26 vuotta ensi-ilmestymisensä jälkeen, erittäin suosittu. Yksi syy sarjan jatkuvaan suosioon saattaa hyvinkin olla sen voimakkaissa ja monipuolisissa naishahmoissa sekä siinä, miten he nivoutuvat nimihenkilön elämään. Morpheuksen elämään (ja kuolemaan) kytkeytyy sekä ihmis-, keiju- että noitanaisia, jumalattarista ja Loputtomista nyt puhumattakaan!
Lisäksi lauantaina Vooninki-salissa tekijät puhuvat tuoreista julkaisuistaan. Näistä kiinnostavia ovat ainakin Tommi Musturi ja Aapo Rapi klo 11.30, Onanias Onnekas (Rivo länsi goes steampunk!) klo 14.30, Tendril klo 15.00 ja P. A. Manninen uusine Kuolioineen klo 15.30.
Tapahtumassa on ohjelmaa keskiviikosta 25.3. sunnuntaihin 29.3. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja se järjestetään pääosin Finlaysonin alueella. Tutustu ohjelmaan tarkemmin täältä.
Vastaa