Haamu – kertomus Hollywoodista, Juri Nummelin, 82 s., 2013

haamu

Mitäs jos H. P. Lovecraft ei olisikaan kuollut syöpään? Entäpä, jos hän olisikin selvinnyt siitä ja matkustanut Hollywoodiin luomaan uraa elokuvakäsikirjoittajana. Olisiko Cthulhu-mytologia tullut kenties vieläkin tunnetummaksi kuin se nykyisin on, vai olisiko se hiipunut aikojen unhoon? Tällaisia kysymyksiä käsittelee Juri Nummelinin vaihtoehtohistoriallinen, surrealistisiakin sävyjä sisältävä pienoisromaani Haamu.

Käsikirjoittaja Howard Lovecraft on luopunut kauhukirjallisuudesta, sillä hän kokee tämän päätöksen pelastaneen hänet syövältä. Hän kokeilee siipiään aivan muuntyyppisten tarinoiden kanssa lähetellen niitä eri lehtiin. Samalla hän työskentelee elokuvakäsikirjoitusten parissa. Kaikki ei mene kuitenkaan ihan putkeen. Henkilökohtaiset ongelmat pukkaavat pintaan koko ajan ja kanssakäyminen monien ihmisten kanssa on hyvin haastavaa epäsosiaaliselle nerolle. Sitten Howard tapaa ihmisiä, jotka tuntevat hänen aikaisemmat teoksensa ja ehdottavat kauhuelokuvakäsikirjoitusta, perustuen Lovecraftin kenties tunnetuimpaan novelliin.

Jo ajatus Lovecraftista elokuvakäsikirjoittajana on mielettömän hyvä. Lähtökohta tarjoaa vaikka mitä mahdollisuuksia. 40-luvun elokuvateollisuuden kuvaus ja Lovecraftin oikukas hahmo sekoittuvat tarinassa mielenkiintoisella tavalla toisiinsa. Henkilökuvaus onkin tämän tarinan vahvin anti. Lovecraftin hahmon elämää on suorastaan kutkuttavaa seurata näissä puitteissa. Lukija voi helposti eläytyä lahjakkaan, mutta epäonnisen kirjoittajan mielenliikkeisiin.

Jotain kuitenkin jää puuttumaan. Juuri kun meno alkaa olla jännimmillään ja tavallaan meininkiin on päässyt jo kunnolla sisälle, kirja vain loppuu. Se on hieman sääli, sillä tuntuu, että enemmänkin olisi tästä asetelmasta saanut irti. Tarinaa olisi mielellään lukenut vielä pidemmällekin ja syväluotaavammin, ihan kokonaisen romaanin mitalta. Mutta jos Haamulle onkin odotettavissa jatko-osa, niin se onkin sitten ihan kokonaan eri juttunsa.

Suosittelulistalle kyllä tämäkin lähtee, silläpä H. P. Lovecraft on kuitenkin hyvin merkittävä hahmo, joka kiinnostaa monia. Ja lisäksi tämä on tietääkseni ensimmäinen suomalainen pienoisromaani, jossa joku hahmo menee Hollywoodiin.