Vähän päälle kolmesataasivuisen kumma-antologian Meliwas ja muita kaupunkeja toimituskuntaa ja kirjoittajia pitää kiittää aimo annoksesta urbaanioutoutta: kaupungistuvan ihmiskunnan eriskummallisen asvalttiviidakon kartoittamisesta ja törmäyttämisestä mystiseen ja myyttiseen. Antologian sivuilla kaupungit, niin todelliset, kuvitteelliset, menneet kuin tulevatkin, sekoittuvat varsin ansiokkaasti fantastiseen, agraariin ja populaariin; eläviin kuolleisiin, kentaureihin, toisiin ulottuvuuksiin, tonttuihin ja noitiin.

Kolmentoista kirjoittajan yhtä monta tarinaa eivät linkity toisiinsa, mutta jotakin yhteistä niillä kuitenkin on. Kaupunki on luonnoton paikka, epätodellinen, yksinäinen ja yleensä surumielinen: se on myös kaikenkirjava mahdollisuuksien pelikenttä, leikkisä, uskomaton, turvapaikka, piilopaikka, pakosoppi – ja loputon kohtaamattomuuden ja ohimenevien silmänräpäysten, pienten salahämyisten yksityiskohtien sokkelo, jossa julkisivut kätkevät taakseen merkillisen tietäväisiä pultsareita, pahaenteisiä tonttimaita ja rakkautta yli lajirajojen.

Kokoelman tarinat on taiten valikoitu: niiden väliltä on löydettävissä joutomaan ja kalseiden kaupunkiympäristöjen mielikuvitusta kiihottavaa värinää, yhteistä energiaa – mutta silti ne edustavat sopivasti eri genrejä aina rakkaustarinoista viihdyttävään kauhuun, jopa pulp- ja bodyhorror-elementein sutattuihin, mustan huumorinkin sävyttämiin kertomuksiin. Meliwas ja muita kaupunkeja esittelee meille tuttuja ilmiöitä uusissa konteksteissa: ihmisoikeudet vaihtuvat tonttujen oikeuksiksi, rasismi, vieraan pelko ja syrjäytyminen, suorituskulttuuri ja omahyväinen itsensäkorostus nousevat fantasian seasta puhuttelemaan ihmistä: kaikista oudoista olennoista kummallisinta, kaikista planeetan muokkaajista hämärintä.

Meliwas ja muita kaupunkeja (antologia)
Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat RY (2017)
Toimittaneet: Camilla Kantola, O.E. Lönnberg, Shimo Suntila, Arren Zherbin, Mia Myllymäki
Kirjoittaneet: Inkeri Kontro, Katri Alatalo, Solina Riekkola, Emilia Karjula, Jade Lehtinen, Nadja Sokura, Teemu Korpijärvi, Janos Honkonen, Henry Aho, Merja Mäki, Mia Myllymäki, Anna Malinen, Suvi Kauppila.