Lehdistötiedote 24.3.1015
Julkaisuvapaa: Heti

Hei, rillumapunk!

Uusi kirjallisuuden lajityyppi on syntynyt. Uunituore novelliantologia tuo rillumareiperinteen fantasiakirjallisuuteen.

Rillumapunkin isäksi voidaan nimetä kustantajakirjailija Tuomas Saloranta (Kuoriaiskirjat), joka halusi lähteä tarpomaan Toivo Särkän raivaamaa polkua, ja ehdotti kotimaisille kirjoittajille rillumapunk-antologian tekoa.

”Idea taisi syntyä Facebookissa, kuten monen muunkin antologian kohdalla”, kertoo Saloranta.

Rillumarei nostattaa mieliin sotienjälkeisen kuplettiperinteen, jonka kärkiniminä muistetaan sellaiset legendat kuin Reino Helismaa ja Esa Pakarinen. Silloin käytiin Rovaniemen markkinoilla ja ajettiin Lentävällä kalakukolla halki Suomen. Mutta mitä tapahtuu, kun rillumareihin sekoitetaan mukaan avaruusraketteja, järvihirviöitä, taikureita, aaveita ja peikkoja? Tuloksena on railakas tuulahdus menneestä, nykypäivän konstailematonta viihdettä, joka ei korkeakulttuurille kumarra. Tuloksena on rillumapunk!

”Tätä antologiaa luetaan pitkin nykivin vedoin niin että heinäladossa suhisee.”, toteaa Juha Jyrkäs.

Sähkö-Väinämöisenä tunnettu rock-kanneltaja ja kirjailija Jyrkäs, toinen antologian toimittajista, viittaa kommentillaan rillumahenkisiin seksuaalissävytteisiin kuvauksiin, joita Hei, rillumapunk -teoksestakaan ei puutu.

Antologiaan esipuheen kirjoittanut toimittajakirjailija Shimo Suntila sanoo, että “moni haikailee 50-luvun maailmaan, mutta näkee menneisyyden turhan ruusuisena. Heille on nyt tarjolla on aivan toisenlaista fantasiaa juuri niiltä ajoilta”.

Jyrkäs ja Shuntila ovat molemmat mukana antologiassa myös novellisteina. Kuoriaiskirjojen kustantamasta antologiasta löytyy joukko kotimaisen fantasianovellin kärkinimiä, kuten Boris Hurtta, J. S. Meresmaa, Jussi Katajala ja Kari Välimäki.

Kustantaja Tuomas Saloranta tiivistää työryhmän tunnot: ”Olen suuresti liikuttunut siitä, että vaatimaton visioni on toiminut tämän arvokkaan teoksen innoittajana.”

Kirjan julkistamistilaisuus järjestetään Suomen ensimmäisessä steampunk-ravintolassa Steam Hellsingissä 11.4.2015 klo18.00. Ravintola sijaitsee osoitteessa Olavinkatu 1/Salomonkatu 1-3, 00100 Helsinki.

”Rillumarein ydinkysymys on: Miten osoittaa huonoa makua ja uusrahvaanomaisuutta tekemättä sitä huonosti. En rupea arvioimaan, ovatko muut kirjoittajat ottaneet tehtävänsä tältä kannalta, kannentekijät kuitenkin. Repikää siitä, hyvät tietämättömät lukijat ja ymmärtämättömät kriitikot. Niin mekin printtaamme teidän vihapostinne ja pyyhimme sillä perseemme.” -Boris Hurtta


Lisätietoja:
Juha Jyrkäs (toimittaja, kirjailija)
p. 044 0515575
sähköp. poropetra at gmail.com

Shimo Suntila (toimittaja, kirjailija)
p. 040 700 7410
sähköp. khuure at gmail.com

Teoksen esittely kustantajan sivuilla:

https://kuoriaiskirjat.wordpress.com/2015/02/27/juha-jyrkas-ja-shimo-suntila-toim-hei-rillumapunk-aavetaajuus-3/

Teoksen esipuhe:

http://aavetaajuus.fi/blog/rillumapunk-tekee-tuloaan/

hei-rillumapunk