Muumit Rivieralla, 2014. Ohjaus: Xavier Picard. Tuottaja: Hanna Hemilä.

Image

”Niiskuneiti on haikaillut pääsevänsä matkoille, niinpä Muumit, Niiskuneiti ja Pikku Myy päättävät lähteä seikkailulle merelle. Henkeäsalpaavan myrskyn jälkeen heidän veneensä päätyy Rivieralle, missä he majoittuvat Le Grandin kuninkaalliseen sviittiin. Muumipappa alkaa käyttää nimeä de Muumi ja pääsee piireihin.”

Viime vuoden lokakuussa ensi-iltansa saanut Xavier Picardin ohjaama Muumit Rivieralla oli niin muikea esitys, että kävin katsomassa sen peräti kahdesti.

Niille katsojille, joiden käsitys Muumeista perustuu 90-luvun animaatiosarjaan, saattaa uusi elokuva aiheuttaa vähintään epäilevää silmien hierontaa. Janssonin sisarusten strippisarjakuvien faneille elokuva taas on takuuvarma elämys. Mitään varsinaisesti uutta se ei sarjakuvansa lukeneille tuo – onpahan ulkoasuaan myöten kuitenkin hieno kumarrus alkuperäisteoksen suuntaan.

Hieman hitaan ja irtonaisen alun jälkeen Muumit pääsevät täyteen vauhtiin, ja kohellus Le Grand -luksushotellissa sekä Rivieran rannoilla pitää nauruhermot herkässä aina lopputeksteihin saakka. Huumorin ja paheellisen boheemielämän varjolla esiin tuodaan myös syvällisempää muumifilosofiaa aina rahan merkityksestä julkkisten ihannontiin ja auktoriteettien kunnioittamisesta taiteilijan vaikeaan elämään. Kertoman mukaan alkuperäinen sarjakuva Muumiperhe Rivieralla pohjaa Tove Janssonin omiin kokemuksiin lomamatkaltaan Rivieralle vuonna 1954. Kumma kyllä samat aiheet tuntuvat edelleen vähintään yhtä ajankohtaisilta.

Muumit Rivieralla pyörii vielä toistaiseksi ainakin Finnkinon teattereissa, joten mattimyöhäinenkin ehtii vielä elokuvaa isolta ruudulta katsomaan. Nordisk Filmin levittämät DVD ja Bluray on julkaistu tänään, ne voi tilata vaikkapa CDON.comista.

2003576_DVD_packshot-dvd_MuumitRivierallaDVDpackshot_fin_print