Juuso Laasonen (kuv.) & Toni Karonen (kirj.)
Foederati. Ensimmäinen kirja: Myrskyntuoja. (ISBN 978-952-68676-0-1)
Painosalama Oy, 2016

Foederati 1 – Myrskyntuoja

Toni Karosen kirjoittama ja Juuso Laasosen piirtämä sarjakuva Foederati (latinaa, liittolaiset) vie lukijansa vähemmän käsiteltyyn kansainvaellusaikaan, Rooman valtakunnan viimeisiin vaiheisiin ja frankkien maille. Kiehtova ja väkivaltainen aikakausi toimii kulissina varsin perinteiseltä vaikuttavalle kostotarinalle. Suurin osa ensimmäisen albumin tapahtumista on takaumaa kreivi Roccon lapsuudesta ja nuoruudesta. Soturiylimysisänsä menettänyt pakanapoika kasvaa perinteikkääseen tapaan mestarisepän luona ja valmistautuu kaivertamaan miekallaan paikkansa maailmassa, vaikka väsynyt kasvatti-isä ei asiasta kovin innostunut olekaan.

Mitään sen suurempaa ei juonesta voikaan sanoa. Tarina liikkuu totutuissa kuvioissa: kosto on ikiaikainen teema, ja se toimii aina. Tosin käsikirjoitus on paikoin töksähtelevä ja pyrkii turhaan karskiuteen kaikkine perkeleineen ja saatanoineen ynnä muine ärräpäineen. Itse tarina kuitenkin etenee näistä kielellisistä kankeuksista ja muutamista painovirheistä huolimatta varsin sujuvasti. Meininki on messevän brutaalia eikä verta ja hampaankappaleita säästellä.

Laasosen kuvitus on kaksijakoinen kokemus. Pahimmillaan se on varsin kankeaa , mikä johtuu myös värityksen tasaisesta kirkkaudesta ja puhtoisuudesta, mutta parhaimmillaan se on kaunista. Laasosen tyyli pääseekin oikeuksiinsa vilkkaiden frankkikaupunkien ihmisvilinän, ruumiskasojen ja suurten sotajoukkojen kuvauksissa, joissa jälki on luonnosmaista ja elävää. Myös verenvuodatuksen ja vammojen esitykset ovat antaumuksellisia. Niin ikään ihailua aiheuttaa myös se pieteetti, jolla Laasonen kuvaa aseet, varusteet ja vaateparret.

Foederati on kiinnostavaan aikakauteen sijoittuva, tuttuja polkuja seuraileva, rouhea kostotarina. Vaikka nillityksen aiheita onkin, on mukavaa lukea kotimaista historiallista sarjakuvaa, jossa roomalaisajan päätöksen tuulet puhaltavat verenkarvaisina ja purevina. Miellyttävää raikkautta tuo tarinan keskittyminen pitkälti Rooman kerran alistamien Frankkien keskinäiseen rähinöintiin. Jään odottamaan seuraavia osia. Roccon tarinan haluaa lukea kokonaan.

Erityiskiitos kustantajalle hyvälaatuisen kiiltopaperin käytöstä.

Foederati on saatavilla myös pdf-muodossa.

Paperiversio on tilattavissa mm. Aavetaajuuden kaupasta.