Siipisulka
Kansikuva S. Haltijakäpälä

Olet varmaan nähnyt ne.

Alastontutkielmat nuorten miesten ylävartaloista. Kohtalokkaat nimet: Sidottu, Otettu, Petetty. Populaarin romanttisen enkelifiktion paperikantinen kaanon kirjakaupan pokkarihyllyssä. Lukuisia tarinoita, joissa langennut enkeli on ihmistytön salaperäinen, vähän synkkä rakastaja. Toisaalla, uskomushoitajien ja New Age -filosofien mainoksissa ja julisteissa enkelit liihottelevat kristallinkirkkaina valo-olentoina. Niiltä voi pyytää turvaa, opastusta ja kaikkea hyvää kuolevaisen taipaleelle.

Kumpikaan tämän päivän populaarikulttuurin kuva enkeleistä ei voisi olla kauempana muinaisesta Lähi-idästä, josta Raamatunkin enkelit ovat lähtöisin. Toisaalta useat kulttuurit tuntevat siivekkäitä henkiolentoja, jotka toimivat jumalten sanansaattajina.

Enkelit ovat kiehtoneet kirjailijoita ja lukijoita vuosisatojen ajan. Jo John Milton Kadotetussa paratiisissaan syöksi enkelin taivaista ja antoi hänelle oman tahdon ja persoonallisuuden. Nyt on suomalaisten spekulatiivisen fiktion kirjoittajien vuoro tarjoilla lukijalle sekoitus, josta ei jännitystä, erotiikkaa ja hämmentäviä kohtaamisia puutu. Samalla ne tarjoavat vaateliaalle lukijalle jotakin muuta kuin pokkaritelineen kiiltokuvapojun.

Magdalena Hain novellissa Häivähdys vihreää päähenkilö löytää itsensä epätavallisesta kuntoutuslaitoksesta. Kuka pyrkii kasvattamaan ihmisenä eläneistä tytöistä siivekkäitä enkeleitä, ja miksi? Enkelien lisääntymisestä on kyse myös Anni Nupposen novellissa Siipisulka. Olosuhteiden pakosta parantajaenkeli Eremielin on valittava ihmisnainen partnerikseen, mutta määrätietoisella Mirianilla on omia suunnitelmia.

Entä muodostavatko enkelit perheitä? Heidän ei pitäisi, mutta mikään ei ole uutta auringon alla. Eija Lappalaisen novellissa seurataan epätavallisen ydinperheen kohtaloa maailmojen välissä, rautapenkillä.

M.A. Tyrskyluodon Uskollinen seuraa enkelin ja ihmispojan yhteistä taivalta muinaisesta Egyptistä nykypäivään. Mitä tapahtuu enkelille, joka rikkoo herransa tahdon? Suojelusenkelit ovat arkisia kanssakulkijoitamme, jotka auttavat ihmiselämän vaaranpaikoissa. Joskus enkeli kuitenkin kyllästyy elämään ihmisen varjona. Näin tapahtuu Mia Myllymäen novellissa. Enkelten osuus taas vie meidät Skotlannin ylämaille. Solina Riekkolan novellissa tehdään viskiä, koetaan petty- myksiä rakkaudessa ja kamppaillaan taivaallisen byrokratian rattaissa.

Artemis Kelosaaren Valosta ja varjoista kertoo uskomattoman tarinan Miltonin kuolemattoman runoelman taustalla. Samalla se valottaa 1600-luvun Englannin henkistä ilmapiiriä. Lucilla Lin puolestaan kertoo vaihtoehtoisen historian Lesboksen saaren ihmeitä tekevän arkkienkeli Mikaelin ikonin taustalla. Ikonia säilytetään luostarissa, jossa arkkienkeli legendan mukaan pelasti noviisimunkin turkkilaisilta merirosvoilta.

Uskonnolliset herätysliikkeet puhuvat maailmanlopusta ja tapahtumasta, jossa uskovat tempaistaan taivaaseen korruptoituneen maan päältä. O.E. Lönnbergin novellissa Pasuunojen vaiettua ihmiset ovat jääneet maan päälle enkelien kanssa ihmettelemään kohtaloaan.

Sanotaan, että joskus ihminen voi laulaa ja tanssia kuin enkeli. Mutta entä jos kielikuva tuleekin pelottavalla tavalla todeksi? Sen saa kokea pikkukaupungin poika Saara Henrikssonin novellissa Seuraaja. Anne Leinosen novellin unenomaisen maagisessa maailmassa hiljaiset jumalat laiduntavat kaupungin ulkopuolella. Päähenkilö myy sulkia, kunnes eräänä päivänä kohtaa muukalaisen, joka tuntuu huolehti- van kaikista hänen tarpeistaan. Mutta mitä tapahtuu sille, joka haluaa saada kaiken?

Älä lankea halpoihin kopioihin vaan valitse aito enkelitarina! Toivotamme viihtyisiä hetkiä kokoelmamme parissa.

Terveisin Siipisulka-antologian toimittajat Saara Henriksson ja Mia Myllymäki


Siipisulka on nyt ennakkotilattavissa verkkokaupasta. Ennakkotilaajat saavat kirjan normaalihintaa halvemmalla. Kirja toimitetaan heti, kun painos on saapunut, todennäköisesti helmikuun aikana.

Jos olet kiinnostunut jälleenmyynnistä tai arvostelukappaleista, ota yhteyttä info(ät)aavetaajuus.fi.