Sherlock Holmes – Crimes and Punishments. Frogwares Games. Julkaistu 2014. Pelattu: PC. Muut alustat: PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One. Ikäraja: 16. Osta CDON.comista.

Crimes and Punishments saa kunnian olla jo seitsemäs ukrainalais-irlantilaisen Frogwares Gamesin Sherlock Holmes -peli. Samaan aikaan se kääntää kokonaan uuden lehden studion sivuilla. Poissa ovat aivonystyröitä kivistävät puzzlet ja pikselinharavointi. Tervetuloa interaktiivinen elokuva, jossa pelaajan omat valinnat määräävät jokaisen tapauksen loppuratkaisun.

20

Holmes ja Watson ratkovat jälleen rikoksia viktoriaanisen ajan Lontoossa. Yhden jatkuvan juonen sijasta kyseessä on monen pienemmän tapauksen setti, joka luonteeltaan on varsin uskollinen Sir Arhur Conan Doylen alkuperäisille kertomuksille.

Itse tutkimusten tekeminen uutukaispelissä on pääasiallisesti helppoa ja rauhallista paikasta toiseen liikuskelua, vailla suurempia haasteita tai mahdollisuutta sivupoluille harhautumiseen. Tuolissa voi siis hyvinkin nojautua taaksepäin toinen käsi sipsikulhossa, kun tarina rullaa ruudulla eteenpäin melkein kuin omia aikojaan. Ikärajan mukaisesti meno paikoin on raakaa, mutta ei mässäilyksi saakka.

Rikoksen ja rangaistuksen varsinainen ’juju’ piilee vasta jokaisen tapauksen lopussa. Silloin pelaaja pääsee yhdistelemään matkan varrelta kerättyjä vihjeitä, ja niiden pohjalta lopulta päättämään, mitä tarjotuista ratkaisuskenaarioista pitää kaikkein todennäköisimpänä. Useimmiten ilmeisiä vastauksia ei ole, vaan vaihtoehtoja joutuu punnitsemaan enemmän tai vähemmän vajavaisten todistajalausuntojen väliltä. Myös oma moraali voi joutua koetukselle – Holmes on Scotland Yardin silmissä vaikutusvaltainen hahmo, jonka näkemyksiin usein uskotaan silloinkin, kun hän erehtyy tai suorastaan tekaisee omat todisteensa.

19

Sherlock Holmes – Crimes and Punishments on omaan makuuni ehdottomasti studion tähän saakka parasta antia. Samoin se on mukavaa vastapainoa viimeaikojen tv-modernisoinneille. Peli näyttää ja kuulostaa entistä paremmalta, ja hyppy kokonaan uuteen pelityyliin on riskialttiudessaan sekin varsin virkistävä temppu, joka pyyhkäisee kertaheitolla pölyt Baker Streetilta.

Kaikkien juttu tämä ei silti missään nimessä ole: etenkin himopelaajan käsissä voi peli tuntua armottoman helpolta ja valintajärjestelmän toteutus vähän turhan irralliselta muuhun peliin nähden. Hiomisen varaa jääkin vielä tulevia pelejä ajatellen. Uskon Frogwaresin uusimman kuitenkin kolahtavan ainakin muihin kaltaisiini Holmes-faneihin, joita kiinnostaa loikata hetkeksi katsomaan maailmaa mestarietsivän vinkkelistä.

13

Pst! Frogwares Gamesin seuraavan julkaisun on jo ilmoitettu olevan Cthulhu-aiheinen! Aikaisemmin Lovecraft-mytologiaa on nähty myös studion Sherlock Holmes: The Awakened -pelissä.