night visions Night Visions -tapahtuma julkisti vuoden 2013 ohjelmistonsa. Loka-marraskuun vaihteessa nähdään yhteensä 35 pitkää elokuvaa.

Avajaiselokuva Gravity aloitti globaalin voittokulkunsa elokuun lopussa Venetsian festivaalin avajaiselokuvana. Hollywoodin menestyneimmän meksikolaisohjaajan Alfonso Cuarónin (Ja äitiäs kans, Ihmisen pojat) poikkeuksellisen intensiivinen avaruusseikkailu kohosi viime viikonloppuna myös USA:n katsojatilaston ykköseksi.

Festivaalin dokumenttielokuvasarjan kirkkain helmi on Frank Pavichin ohjaus Jodorowsky’s Dune, uskomaton tarina kaikkien aikojen suurimmasta scifi-elokuvasta, joka ei koskaan valmistunut, mutta vaikuttaa pop-kulttuurin kuvastoon vielä tänäkin päivänä.

Esiin nostetaan myös vuoden merkittävimmät kauhu- ja fantasiaelokuvat. Cassavetes-dynastian valtakausi jatkuu komeasti Xan ”Johnin tytär” Cassavetesin esikoisfiktiolla, hyytävän tyylitellyllä vampyyritarinalla Kiss of the Damned. Adam Wingardin You’re Next on vuoden terävin slasher-kauhuelokuva, joka on poikkeuksetta voittanut maailmalla myös kriitikot puolelleen. Night Visions -ohjelmistossa kaksi vuotta sitten ilahduttaneen Israelin ensimmäisen kauhutrillerin Rabiesin ohjaajat Aharon Keshales ja Navot Papushado tekevät komean paluun uunituoreella toisella ohjauksellaan, yllätyskäänteillä herkuttelevalla trillerillä Big Bad Wolves.

Festivaalin päävieraan Udo Kierin pitkältä uralta ohjelmistoon on valikoitu neljä elokuvaa. Andy Warholin suojeluksessa syntyneet Paul Morrisseyn ohjaukset Flesh for Frankenstein ja Blood for Dracula ovat hirtehisiä, voimakkaan omaperäisiä tulkintoja klassikkoaiheista. Aikuisviihdeparoni Paul Raymondin osin tuottama kauhutrilleri House on Straw Hill koettiin aikanaan niin niljakkaaksi, ettei sitä saanut esittää kotimaassaan vuosikymmeniin. Kierin omiin suosikkeihin lukeutuva Walerian Borowczykin Tohtori Jekyllin naiset on hypnoottinen tulkinta klassikkoteoksesta.

Myös kauan odotettu maailmanloppukomedia The World’s End saapuu viimein Helsinkiin. Ohjaaja Edgar Wrightin, käsikirjoittaja-päätähti Simon Peggin ja näyttelijä Nick Frostin luoma Cornetto-trilogia on mahdollisuus nähdä nyt ensimmäistä kertaa valkokankaalla Suomessa kokonaisuudessaan, kun Night Visions esittää myös kolmikon edelliset elokuvat Shaun of the Dead ja Hot Fuzz.

Katso tarkempi aikataulu täältä.