helsingin kirjamessut

24.-27.10. järjestettävät Helsingin Kirjamessut keräävät Messukeskukseen tuhansia kirjallisuuden ystäviä, kirjailijoita ja kirjakauppiaita. Seuraavassa pieni katsaus messuohjelman spekulatiivisempaan tarjontaan. Genre-ohjelman pääpaino on paljolti nuortenfantasiassa, mutta toki muutakin löytyy.

Torstai

10.30
Helga Hilmisdóttir, Kirsi Kanerva ja Sari Päivärinne
Fantasiakirjallisuuden juuret
Egill Yksikätinen – muinaissaagoja Pohjolasta -kirjan viikingit ja myyttiset sankarit kohtaavat matkoillaan erilaisia yliluonnollisia olentoja. Näistä kertomuksista löytyvät monet modernin fantasiakirjallisuuden hahmot alkuperäisessä asussaan. Haastattelijana Finlandia-palkittu Johanna sinisalo.

14.00
Hannu Rajaniemi
Fraktaaliruhtinas
Tieteisromaani jatkaa maailmanmenestykseen nousseen Kvanttivarkaan tarinaa. Lunastaakseen vapautensa mestarivaras Jean le Flambeurin on keksittävä keino murtautua Fraktaaliruhtinaan mieleen. Haastattelijana Mike Pohjola.

Perjantai

11.00
Ruusuja, piiskaa ja homoseksiä
Romantiikan ja erotiikan uudet alakulttuurit kirjallisuudessa. Keskustelemassa suomentaja Aulis Hård, esikoirkirjailija Juhana Petterson, novelisti Tarja Sipiläinen ja kirjailija J.S. Meresmaa.

12.00
Johanna Sinisalo
Auringon ydin

Suomikumman mestarin uutuusromani roihuaa chilin tulta. Miksi hehkuvan punainen palkokasvi on julistettu kielletyksi nautintoaineeksi Suomen Eusistokraattisessa Tasavallassa? Haastattelijana Anu Silfverberg.

13.00
Mikä meitä odottaa – tulevaisuuden dystopiat
Dystopiota kirjoitetaan nyt enemmän kuin koskaan ennen. Miksi ihmeessä? Onko tulevaisuus todella niin synkkä ja pimeä kuin uusin kirjallisuus antaa ymmärtää? Keskustelemassa entinen pääministeri Matti Vanhanen, dystopioita kirjoittava Johanna Sinisalo ja ajatushautomo n2:n Olli Siren sekä nuorten dystopiakirjailija Siiri Enoranta.

14.00
Eija Lappalainen
Konejumalat

Yksityiskohdiltaan säihkyvän loogiseksi hiottu kirja päättää trilogian, jonka aloitusosa Routasiskot oli Finlandia Junior 2011 ja Tähtivaeltaja 1012 -palkintoehdokkaana.

15.00
Antti Tuuri
Alkemistit

Salatieteitä, seikkailua, naishuolia ja ainaista vararikon uhkaa. Romaani perustuu 1700-luvulla kullantekoon heittäytyneiden suomalaisten hurjaan elämäntarinaan. Haastattelijana Juha Roiha.

15.30
Hannele Mikaela Taivassalo
Nälkä

Taivassalo hyppää kauhugenreen. Kirja on kammottava kertomus vampyyrista, joka jättää jälkeensä surua ja pelkoa. Samalla se on romaani rakkaudesta, kaipauksesta ja totaalisesta yksinäisyydestä.

16.30
Sari Peltoniemi
Haltijan polka

Jatkoa Kuulen kutsun metsäpeittoon -kirjalle. Romaani ammentaa anieksia niin kauhutarinoista kuin kolttasaamelaisesta perinteestäkin.

17.00
Kuvastaja-palkinnon jako
Suomen Tolkien-seura jakaa Kuvastaja-palkinnon vuoden parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle.

17.00
Miikko Oikkonen ja Sari Luhtanen
Nymfit

MTV3:lla talvella esitettävän tv-sarjan kanssa kirjoitettu romaani, jossa kolme nymfiä elää keskuudessamme ikuisesti nuorina, vaarallisen viettelevinä ja tuhoisan tappavina.

18.00
Maailmoja luomaan!
Maailmanrakennuksen työpajassa luodaan yhdessä fantasia-maailma tai pari vapaasti hyödynnettäväksi. Ohjelma on suunnattu kaikenikäisille kirjoittamisen harrastajille.

18.30
Eemieli Aro, Marianna Leikomaa ja Vesa Sisättö keskustelevat aiheesta: Mitä ovat scifitapahtumat ja miten niitä tehdään?

Lauantai

10.30
Miina Supinen
Säde

Särmikäs kasvukertomus, traagisia sävyjä saava rakkaustarina ja romaani ateistista, joka haaveilee pääsystä kulttiin.

14.00
Eoin Colfer
The Reluctant Assassin / Salamurhaajan oppipoika

Apupoika Rileyn pitäisi tuikata mies hengiltä palkkamurhaajaisäntänsä puolesta. Suureksi hämmästyksekseen poika sinkoutuukin aikamatkalle tulevaisuuteen.

15.00
Ilkka Auer ja Antti J. Jokinen
Kalmattaren kirous

Myyttinen Pohjola samaanisotureineen ja kalevanpoikineen herää henkiin. Kirjailijan ja elokuvaohjaajan yhteistyönä syntynyt romaani on Nicholas North -fantasiatrilogian avausosa.

Sunnuntai

11.00
Essi Tammimaa
Noaidin tytär

Aura on ihan tavallinen 16-vuotias tyttö, paitsi että hän näkee pahaenteisiä näkyjä susista ja soturitytöistä. Tiheätunnelmaisen trilogian ensimmäisessä osassa yhdistyvät saamelainen mytologia ja lukiolaistytön todellisuus.

11.30
J.S. Meresmaa
Mifongin aika

Mahtava saaga jatkuu: historiallista romaania ja fantasiaa kiehtovasti seikotteleva tarina saa uusia, mykistyttäviä käänteitä.

12.00
Elina Rouhiainen
Uhanlainen susiraja

Koukuttavan fantasiasarjan toinen osa. Supusuomalainen paranormaali romanssi pitää tiukasti otteessaan.

12.00
Hugh Howie
Siilo

Jänniytstarina tulevasiuuden maailmasta, jossa ihmiset elävät siiloissa maan alla. Kirjan käännösoikeudet on ostettu 27 maahan. Haastattelijana scifi-kirjailija J. Pekka Mäkelä.

12.30
Helena Waris
Talviverinen

Maailma on vääjäämättä kulkemassa kohti pitkää talvea. Vain vanhojen mahtien suojeluksessa oleva perhekunta voi selvitä siitä. Kolmiosainen fantasiasarja saa huikean päätöksen.

13.00
Uusi maailmankartta – miten luodaan fantasiamaailma?
Keskustelemassa fantasiakirjailijat Elina Rouhiainen ja Helena Waris, kirjailija Erkki Kauhanen sekä kustannustoimittaja Jussi Tiihonen.

14.00
Magdalena Hai
Kellopelikkuningas

Ilmalaivoja! Salaisia riittejä! HIrmutekoja! Kiitetyn seikkailusarjan toisessa osassa prinsessa Gigin keksijä-isä saa castaansa salaperäisen uskonlahkon. Onneksi katupoiika Henry, neuvokkaat maanalaiset lapset ja ihmissusi Mussovits ovat olemassa…

14.30
Annukka Salama
Piraijakuiskaaja

Sarjan kakkososassa faunoidijengi tuulettaa Kalifornian auringossa. Tunteet ovat kuumia, vaahtopäät korkeita ja metsästäjien moraali kylmäävän matala.

16.00
Kuun pimeä puoli: suomalaisia ihmissusinovelleja
Johanna sinisalo, Jan Salminen
ja Juri Nummelin keskustelevat ihmissudesta, joka Nummelinin toimittamassa kirjassa astuu suomalaiselle maaperälle.

Koko ohjelma löytyy kirjamessujen sivuilta. Jos joku ohjelmanumero meni minulta ohi, lisäyksiä ja oikaisuja voi ilmoittaa kommentteihin.