hard to be a god

Hankalaa olla jumala (Hard to Be a God, Трудно быть богом) on venäläisen mestariohjaajan Aleksei Germanin eeppinen scifi-elokuva, jossa elellään maan kaltaisella, pimeään keskiaikaan jämähtäneellä planeetalla. Käynnissä on jatkuva ”harmaitten” ja ”mustien” julma sisällissota. Elokuvan päähenkilö Don Rumata Estorski on lähetetty tarkkailemaan tapahtumien kehittymistä sivusta, mutta paikallisen älymystön edustajien alkaessa päästä hengistään mitään irvokkaimmin tavoin, hän ei voi tyytyä pelkkään tarkkailijan rooliin.

Elokuva perustuu Arkadi ja Boris Strugatskin samannimiseen kirjaan. Kirja on filmatisoitu jo kerran aiemminkin vuonna 89. Strugatskit olisivat halunneet Germainin ohjaajaksi jo silloin, mutta venäläis-saksalainen tuotanto luisui Peter Fleischmannin käsiin. Germain oli ollut kiinnostunut kirjan filmatisoinnista jo 60-luvulla ja vuonna 2000 hän sai alulle oman versionsa kuvaukset. Elokuvan valmistumiseen kului 13 vuotta, eikä ohjaaja itse nähnyt teostaan koskaan valmiina, vaan hänen poikansa Aleksei jr. saattoi elokuvan lopullisiin kuosiinsa.

Tämä mustavalkoinen, hypnoottisen pitkillä kuvilla toteuttu kuoleman, väkivallan, lian, kaaoksen ja paskan runollinen ylistys nähdään Kino lokakuu -festivaaleilla Kino Andorrassa sunnuntaina 15.2. kello 16.00.

Elokuvan esittelee Svetlana Karmalita, Aleksei Germanin vaimo. Elokuvan jälkeen yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä.

Strugatskien väheksymä vuoden 89 versio on nähtävissä Youtubessa kokonaisuudessaan: