Oli kovan työn takana saada Aavetaajuuden ja Kuoriaiskirjojen e-kirjajulkaisut suuriin amerikkalaisiin verkkokauppoihin. Piti odotella veronumeroita, syöttää tietoja ja viilailla kirjoja. Vihdoin urakka alkoi olla loppusuoralla ja saimme uploadattua kirjat kauppoihin. Amazon ja Google nostivat kirjat listoilleen vuorokauden sisällä, mutta Applen iTunesin reagointia jouduimme odottamaan ja odottamaan. Asia ehti jo vähän unohtua, tuli Finnconit, muutot ja muut.

Sitten tänään tuli mieleen vilkaista kauppojen tilanne. Kaikki muut kirjat (tai yhdessä on vielä hiukan teknistä säätöä) olivat menneet nätisti paikoilleen Applen kaikkiin 51:een lokalisoituun kauppaan, paitsi tuore uutukaisemme, splatterpunk-antologia Ja hän huutaa.

Ällistys oli suuri kun punainen Your Action Needed-pallukka ei indikoinutkaan teknistä ongelmaa, vaan ongelmaa kirjan sisällössä. Prohibited Explicit or Objectionable Content, eli sisältö on liian suorapuheista ja kyseenalaista. Mitä vittua?

Ja hän huutaa on splatterpunk-antologia. Splatterpunk on kauhukirjallisuuden alagenre, jossa kauhu, väkivalta ja inhotus lyödään reilusti yli. Se ei ehkä ole kaikkein salonkikelpoisin kirjallisuudenlaji, mutta silti kirjojen sensuroiminen kuulostaa varsin keskiaikaiselta touhulta. Yleensä sivistysvaltioissa on totuttu ajattelemaan, että aikuisella ihmisellä on vapaus lukea millaista kirjallisuutta hän haluaa. Meille on perin vieras ajatus, että joku ylempi taho sanelisi mitkä kirjat ovat meille suotavia ja millaisia tarinoita saamme lukea. Applella näin asia ei mitä ilmeisemmin ole.

Ymmärtäisin hiukan paremmin, jos kirjassa kehotettaisiin rikoksiin, väkivaltaan tai huonoon käytökseen, jos siinä pilkattaisiin oikeita henkilöitä tai kerrottaisiin kuinka valmistetaan pommeja. Mutta ei, kyse on puhtaasti fiktiivisistä tarinoista. Vaikka kirjan novellit ovat äärimmäisen tummasävyisiä ja koskettelevat ihmismielen pimeitä puolia ja kielteisiä tunnetiloja, ovat ne silti vain kirjoittajien mielikuvituksen tuotetta.

Apple katsoo mielikuvituksen olevan liian vaarallista julkiseen levitykseen. Applelle suomalainen kauhu on liian rajua!

Omasta kaupastamme kirjaa tietenkin saa e-kirjana, painettuna ja tarjouksessa.

screenshot