Aku Louhimiehen Tuntemattoman sotilaan tuotanto porskuttaa ilmeisesti ongelmitta eteenpäin ja elokuvan kuvaukset alkavat huomenna 6.6. Huhtikuussa julkistettiin ensimmäiset yhdeksän näyttelijää, jotka olivat enemmän tai vähemmän yllätyksettömiä valintoja Putous-tähtineen. Vaikka itse olisin toivonut kameran eteen nuoria ja lahjakkaita, hieman tuntemattomampia näyttelijöitä, tullaan Louhiemiehen Tuntemattomassa näkemään kolmekymppisiä ammattimiehiä esittämässä parikymppisiä korpisotureita. Omat fiilikseni ovat kuitenkin luottavaiset, kuvataanhän tätä kansalliseeposta raudanlujalla ammattitaidolla.

Lupasin palata asiaan, kunhan uusia näyttelijöitä julkistetaan ja nyt on sen aika. Uusi yhdeksikkö tarjoaa edellisiä tuntemattomampia sotilaita, ja mukana onkin useampi minulle entuudestaan tuntematon naama. Kuten aikaisemmassa näyttelijöitä käsittelevässä tekstissäni, myös tässä vertaan Väinö Linnan hahmoista antamia fyysisiä kuvauksia näyttelijöihin ja summaan omia ajatuksiani valinnoista.


lammioLAMMIO (Samuli Vauramo, 34)

Ruumiinrakenne solakka. Mitta 175-180. Ryhti suora, usein tehostetun pysty. Väri mielummin ristiverinen tai vaaleahko. Missään tapauksessa ei silmiinpistävän tumma, koska tummuus usein yleisessä tietoisuudessa liitetään vilkkauteen tai raskasverisyyteen jota kumpaakaan Lammio ei ole. Kasvot jotenkin säännölliset, mielummin laihat. Hartiat kapeahkot ja kaula tarpeeksi pitkä niin että ”kyrmymäisyyden” vaikutelmaa ei synny. Liikehdintä joustavaa. Koko olemusta leimaa eräänlainen hallittu kimmoisuus

Vaikka Linnan kuvauksessa Lammion ei tulisi missään nimessä olla tumma, väitän että tässä on osuttu napakymppiin. Voin helposti kuvitella Samuli Vauramon kusipäisenä Lammiona napit vastakkain Eero Ahon Rokan kanssa. Vauramossa yhdistyvät jämäkkyys ja tietynlainen veistoksellisuus, jollaisena itse näen Lammion. Mielestäni tähän mennessä osuvin roolitus.


sarastieSARASTIE (Matti Rissanen, 42)

Mitta 185. Ruumiinrakenne vankka ja voimakas. Kasvot terveet ja punakat, joiden voimakkuus perustuu pääasiassa suuren miehen kasvojen jykevyyteen. Liikehdintä raskasta, koosta johtuen melankolista. Aivan kuin hän jäsenissään tuntisi niiden voiman ja painon.

Louhimiehen elokuvien vakikasvo Matti Rissanen on mielestäni osuva valinta reilun ja isämäisen majuri Sarastien rooliin. Katsokaa nyt noita silmiä! Niistä paistaa ymmärrys ja sisäinen tasapaino ja oikeudenmukaisuus.

 

 

 


lehtoLEHTO (Severi Saarinen, 32)

Mitta 175. Solakka. Tumma. Ilme synkkä. Silmät syvällä päässä tummien kulmakarvojen alla. Katse pistävä ja synkkä mutta suora. Kasvot kireät ja suu luja sekä kova. Liikehdintä kireätä. Tuntuu siltä kuin hän löytäisi jokaiselle liikkelle vastuksen tyhjästäkin. Eleistä paljastuu riuhtova tarmo.

Severi Saarinen on itselleni täysin tuntematon tapaus, mutta ainakaan kuvan perusteella en näe häntä Tuntemattoman Lehtona. Saarinen on liian jykevän oloinen solakaksi Lehdoksi, vaikka miehen silmissä palaa sopivalla tavalla pieni sosiopaatin liekki.

 

 


määttäMÄÄTTÄ (Max Ovaska, 28)

Lappalainen. Tumma. Mitta 160-165. Pitkäselkäinen ja sitkeäruumiinen. Nenä hieman kovero, suu leveä. Liikehdintä eleetöntä ja taloudellista. Kuvastaa sitkeää ja joustavaa voimaa. Liikkeet rauhalliset ja harkitut, usein viipyilevän verkkaiset, aivan kuin hän suorittaisi ne puoliksi välinpitämättömän huolimattomasti, osoittaen jonkinlaista väsynyttä herruutta niihin tapahtumiin ja tehtäviin nähden joiden vuoksi hän liikkeensä suorittaa.

Max Ovaska on osaava näyttelijä, ja ainakin itse nautin suuresti hänen hämmästyttävän uskottavasta roolisuorituksestaan Aku Louhimiehen 8-Pallossa. Kasvoiltaan Ovaska muistuttaa Linnan kuvausta, mutta hän on todella laiha kk-miehenä toimivaksi Määtäksi. Itse olen aina kuvitellut Määtän lyhyeksi, mutta voimakkaaksi, joka näkyy myös ulkoisesti leveänä selkänä ja ruumiillista työtä tehneen miehen paksuna niskana.


saloSALO (Akseli Kouki, 21)

Mitta 170. Tukevaruumiinen, ristiverinen, kankeatukkainen. Liikehdintä hieman tehostetusti miehekkään mahtavaa. Seisoo mielellään hajasäärin, kädet taskussa.

Ilmeisesti Mikko Koukin poika, Akseli Kouki, ei aivan sovi Linnan kuvaukseen, mutta toisaalta voin hyvin kuvitella Koukin nuorena sotilaana, joka yrittää olla jotain isompaa kuin todellisuudessa on. Mikko Kouki on minulle tuttu mies valkokankaalta lähinnä Louhimiehen elokuvista, mutta Akseli on minulle täysin uusi tuttavuus.

 

 


riitaojaRIITAOJA (Eino Heiskanen, 29)

Linna ei ole kirjoittanut Riitaojasta selkeää fyysistä kuvausta, eikä miehen ulkoista olemusta tai ruumiinrakennetta kuvailla kirjassa lukuun ottamatta Riitaojan lapsellista hymyä, joka mainitaan useammankin kerran. Sivulla 188 mainitaan kuitenkin seuraavaa: ”Lehto tarttui Riitaojaan ja riuhtaisi tämän pystyyn.” Tästä voimme tehdä päätelmän, ettei Riitaoja voi olla ainakaan hirveästi Lehtoa isompi.

Eino Heiskanen on vasta Teatterikorkeasta valmistunut näyttelijä, jota on nähty oikeastaan vain teatterilavoilla. Ainakin kuvasta päätellen Heiskanen sopii ainakin kasvoiltaan lapsellisen, mutta psyykkisesti haavoittuneen ja pelkotiloista kärsivän Riitaojan rooliin. Ainoa mikä arveluttaa on hänen huikea 192cm pituutensa.


ukkolaUKKOLA (Elias Gould, 25)

Kuten Riitaojasta, myöskään Ukkolasta ei löydy selkeää fyysistä kuvausta, mutta tämän verran hänestä mainitaan kirjassa: ”Ukkola oli ollut tuollainen kesäjuhlaurheilija, ja vaikka tulokset olivatkin jääneet vähäisiksi, oli harrastus antanut hänelle sellaisen voiman ja kestävyyden, että kuolema saa yrittää kaikkensa.” (Tuntematon sotilas, s. 427)

Kirjan kohta kertoo Ukkolasta kun hän on haavoittunut ja kamppailee elämästään matkalla joukkosidontapaikalle. Tekstin perusteella voidaan kuitenkin hyvällä syyllä olettaa, että Ukkola on urheilullinen, jopa jäntevä mies. Tämän oletuksen varjolla paremmin laulajana tunnettu Elias Gould sopii ainakin ulkoisesti rooliin. Pidän myös Gouldin poikamaisesta habituksesta, sillä kirjan sotamies Ukkolakin on vasta parikymppinen pojankloppi. Tämä saattaa tosin kääntyä myös itseään vastaan muun näyttelijäkaartin näyttäessä selkeästi vanhemmilta. Sama pätee Akseli Koukiin.


mielonenMIELONEN (Hemmo Karja, 23)

Tuntemattomassa sotilaassa Mielosen ulkonäöstä ei mainita halaistua sanaa.

Lähinnä Salatuissa elämissä näytellyt Hemmo Karja esittää Mielosta, joka toimii aluksi kapteeni Kaarnan ja sittemmin Lammion taistelulähettinä. Ulkonäköseikoista en voi sanoa mitään, mutta haluan usko että Karja tekee muistettavan roolin tärkeilevänä Mielosena. Näen myös ainoastaan hyvänä asiana, että mukaan on otettu nuori naama Suomen suosituimmasta saippuasarjasta.

 

 

 


lyytiLYYTI (Paula Vesala, 34)

Lyyti on Rokan vaimo, jonka Rokka mainitsee pari kertaa. Tämä hahmo ei siis esiinny itse kirjassa.

No niin, hahmo jota ei ole kirjassa ja sitä näyttelee todella nimekäs suomalainen taiteilija. Kyseessä on siis varmasti hahmo jolle tullaan antamaan aikaa elokuvassa enemmänkin. En ole lukenut Linnan Sotaromaania, joka on ns. sensuroimaton versio Tuntemattomasta, joten en osaa sanoa esitelläänkö Lyytiä siinäkään. Louhimies on kertonut jo hyvissä ajoin, että hänen Tuntematon sotilaansa käsittelee myös kotirintaman oloja ja siinä mielessä Lyyti on sopiva hahmo, jonka kautta tämä tehdään: hahmolla on vahva side hahmoon jonka edesottamuksia seurataan rintamalla, ja Rokan perhehän joutui lähtemään Kannakselta evakkoon sodan alkaessa, jolloin päästään käsiksi suurempaan draamaan. En tuomitse, mutta kyseenalaistan: onko tämä oikeasti tarpeellista?


Uudet julkaisut poikkeavat aavistuksen edellisten linjasta, mutta edelleen parikymppisiä sotilaita nähdään esittämässä kolmekymppisiä näyttelijöitä. Koen kuitenkin positiivisena asiana sen, että mukaan on pestattu täysin tuoreita kasvoja. Nyt on kahdeksantoista näyttelijää julkistettu, mutta vielä on muutamia merkittäviäkin rooleja paljastamatta. Kuka näyttelee kapteeni Kaarnaa? Onko Mannerheim musta? Ja kuumin kysymys: nähdäänkö tässä elokuvassa Mikko Koukia?