Aku Louhimiehen Tuntemattoman sotilaan ensimmäiset näyttelijävalinnat on nyt julkistettu. Mukana on tuttuja naamoja ja muutama vähemmän tuttu. Itse odotin, että Louhimies olisi tehnyt Mollbergit, ja pestannut rooleihin nuoria, tuntemattomia, lahjakkaita näyttelijöitä ja vahvistanut linjaa muutamalla kokeneemmalla konkarilla. Toivoin myös hartaasti, että näyttelijävalinnat olisivat uskollisia lähdemateriaalille ja vastaisivat ulkoisesti Väinö Linnan kuvauksia. Ihan näin ei kuitenkaan ihan tapahtunut.

Silmään pistää etenkin näyttelijöiden varttunut ikä. Jatkosodan alkaessa rintamalle lähetetyt varusmiehet olivat parinkymppisiä julleja, nyt näissä rooleissa nähdään mm. Aku Hirviniemi (32), Hannes Suominen (34), Andrei Alén (34) ja Joonas Saartamo (35). En sano, että näyttelijän tulisi olla hahmonsa ikäinen, mutta vasta julkistettuja näyttelijöitä silmäillessä mieleeni tulee pakollakin 26-vuotias Ian Ziering näyttelemässä 16-vuotiasta Steve Sandersia Beverly Hills 90210:ssa.

Ensimmäinen yhdeksikkö vuoden 2017 Tuntemattomasta sotilaasta:

Itseltäni löytyy hyllystä vuoden 2010 painos Tuntemattomasta sotilaasta, jonka liitteissä on Linnan kirjoittamia kuvauksia kirjan hahmojen fyysisistä ja psyykkisistä olemuksista. Alla sekä fyysiset kuvaukset kursivoituna että omia ajatukseni näyttelijöistä.


rokkaROKKA (Eero Aho, 48)

Mitta 180. Solakka ja jäntevä, ”kumimaisen” joustava vartalo. Kaula pitkähkö ja sen jänteet selvästi näkyvissä. Pää pitkulainen ja otsa korkea ja kapea. Silmät pienet, terävät ja vilkkaat. Kasvot luisevat ja kuivahkot. Liikehdintä vilkasta mutta hallittua. Jäsenet elävät aivan kuin vieterit. Koko olemus uhoaa ”löysää” voimaa. Aivan kuin koko mies todistaisi todeksi sananlaskua: Löysin rantein makeasti lyödään.

Eero Aho on ainakin ulkoisilta ominaisuuksiltaan lähellä Rokkaa, vaikka onkin kirjan Rokkaa viitisentoista vuotta vanhempi. Aho on myös lahjakas näyttelijä ja selkeästi tällä hetkellä kotimaisten näyttelijöiden kärkikastia, joten tässä tapauksessa valinta on osunut nappiin. On mielenkiintoista nähdä, kuinka aavistuksen kylmistä ja vakavamielisistä rooleista tunnettu Aho onnistuu puhaltamaan lämpöä ja huolettomuutta Rokkaan. Ahon valinta ei tullut minkäänlaisena yllätyksenä ja oikeastaan tätä vetoa sopi odottaakin Louhimieheltä.


kariluotoKARILUOTO (Johannes Holopainen, 28)

Hoikka. Hieman nulikkamainen vartalo. Mitta 175-180. Vaalea, sinisilmäinen. Kasvot tavalliset, oikeastaan vailla kaikkea ”sankarillisuutta”. Alussa puhtaat pojankasvot, lopussa miehistyneet ja vakavoituneet. Ilme avoin. Liikehdintä tehostetun reipasta. Tuntuu kuin hän kotonaan olisi tätien ja naisihmisten kuullut jatkuvasti sanovan äidilleen: ”Kylläpä tuo Jorma-poikasi on reipas.” Niinpä hän sitten on käsittänyt reippauden tavoiteltavaksi arvoksi ja tehostanut sitä, joskin se luontojaankin häneen kuuluu. Puristaa tervehtiessään kättä lujasti, piirun verran liikaa.

Johannes Holopainen on itselleni siinä mielessä uusi tuttavuus, että olen nähnyt hänet valkokankaalla ainoastaan kerran (Ruotsalainen hetki, 2014), enkä muista mitään hänen roolisuorituksestaan. Ainakin netistä löytyvien kuvien perusteella Holopainen on sopivan poikamainen Kariluodoksi.


koskelaKOSKELA (Jussi Vatanen, 38)

Mitta 175. Vartalo tanakka ja harteikas. Vaalea, sinisilmäinen, lovileukainen ja luisevakasvoinen. Kasvot ovat maatiaisen voimakkaat mutta eivät kovat. Leuka voimakas ja poskiluut korkealla. Silmät hieman syvällä päässä. Katse kiinteä ja rävähtämätön. Liikehdintä rauhallista, jopa jäykkää, mutta kuitenkin harkitun tarkoituksenmukaista.

Väinö Linnan Tuntemattomassa Koskela on hieman alle kolmekymppinen, vankkumaton hämäläinen, joka ei turhilla asioilla päätään vaivaa. Louhimiehen Tuntemattomassa roolissa nähdään Putouksesta ja Saturday Night Livestä tuttu Jussi Vatanen, joka ei ainakaan ulkoiselta olemukseltaan vastaa Linnan kuvausta. Mielestäni Mollbergin Tuntemattomassa Koskelana nähty Risto Tuorila oli muuten 1:1 esikuvansa kanssa paitsi ikänsä puolesta; tuolloin jo yli nelikymppinen Tuorila oli auttamatta liian vanha Linnan kuvailemaksi nuoreksi joukkueenjohtajaksi ja vastahakoiseksi sankariksi.


hietanenHIETANEN (Aku Hirviniemi, 32)

Mitta 175. Vanttera ja kyrmy. Hartiat leveät ja rintakehä laaja. Ruumis kapenee alaspäin ja jalat yläruumiin suhteen jotenkin lyhyet. Terveet maalaispojan kasvot. Liikehdintä reipasta ja jonkinverran ”roihkaavaa”. Vauhdikasta uhoa, terveyttä ja voimaa.

Suurin poru tässä vaiheessa tulee varmasti nousemaan Hietasen rooliin valitusta Aku Hirviniemestä. Ilmeilevistä huumorihahmoista tunnettua Hirviniemeä on vaikea ottaa vakavasti, mutta kannattaa muistaa, että Mollbergin Tuntemattomassa nähtiin samassa roolissa reilu kolmekymppinen Pirkka-Pekka Petelius, joka teki oikein kelvollisen suorituksen Hietasena. Itse nostan tässä vaiheessa peukalon varovasti ylös ja toivotan Hirviniemelle onnea kuvauksiin.

Hirviniemen pestaamisen ei pitäisi tulla kenellekään minkäänlaisena yllätyksenä, sillä tämä herra tuo ns. Luokkakokous-kansan lippuluukuille. Sama pätee Jussi Vataseen.


vanhalaVANHALA (Hannes Suominen, 34)

Mitta 170. Lihava ja kankearuumiinen kuunaama. Pienet silmät täynnä alituista hymyä. Vaaleahko. Liikehdintä lötkähtelevän vetelää. Iso vatsa joka molkahtelee kodikkaan hyväntahtoisesti hänen liikkeidensä tahtiin.

Hannes Suominen on minulle täysin tuntematon tapaus, eikä ihme kun miehen edellisen elokuvaroolihahmonkin nimi on Mies #6. Suomista onkin nähty enemmän teatterilavoilla kuin kameroiden edessä, joten miehestä näyttelijänä en osaa sanoa mitään. Ainakin Suomisen kasvoissa on sitä viatonta, poikamaista huolettomuutta ja iloa, mitä Vanhala edustaa, mutta kuvaa katsoessa toivoisin miehen ottavan itselleen 10-15 löysää kiloa lisää, jotta Vanhalan ulkoinen olemus tulisi täytettyä.


rahikainenRAHIKAINEN (Andrei Alén, 34)

Mitta 175. Vaalea kihara tukka. Salskea, hieman huolimattoman vetelähkö ruumis. Liikehtii yleensä ”lunkien”. Kasvot kohtalaisen säännölliset, suu hieman vetelän aistilinen. Katse röyhkeän avoin mutta ei voimakas.

Kuulemma rallikuski Markku Alénin poika, joka on nähty Suomessa elokuvassa Vares ja piemyden tango (2012). Niin ikään minulle tuntematon tapaus ja selvästi tämän porukan villi kortti, joka saattaa yllättää. Ennen Tuntematonta Alén on ollut Louhimiehen ohjattavana irlantilaisessa Rebellion-mini-sarjassa. Ainakaan kuvan perusteella Alén ei muistuta Rahikaista pätkääkään, toisin kuin Mika Mäkelä, joka teki alle parikymppisenä ikuisesti muistettavan roolisuorituksen Rahikaisena Mollbergin Tuntemattomassa.


lahtinenLAHTINEN (Joonas Saartamo, 35)

Mitta 180. Vankkarakenteinen. Tumma. Yrmeämielinen. Liikehdintä raskasta kuten Sarastienkin. Tuuheat tummat kulmakarvat, jotka usein kohoavat ylös miehen katsoessa ”pyöreällä” katseella jotakuta. Jähmeän rauhallinen olemus.

Olen aina pitänyt Joonas Saartamosta ja tämä valinta miellyttää minua kaikista eniten. Mielestäni Saartamon silmät eivät ole tarpeeksi surulliset Lahtiselle, mutta muuten ulkoinen olemus osuu aika nappiin. Nyt kannattaa unohtaa Juoppohullun päiväkirjat ja Menoliput Mombasaan, sillä Saartamo on osoittanut olevansa vakavastiotettava näyttelijä. Huomiona: vuonna 2012 hänet palkittiin parhaana näyttelijänä Kotimaisen elokuvan viikon palkintojuhlassa, jossa elokuva-alan ammattilaiset valitsevat joukostaan ansoituneimman kollegan.


susiSUSI (Arttu Kapulainen, 35)

Sotamies Suden eli Suden Tassun fysiikasta ei löydy selkeää kuvausta, mutta tämän verran kirjassa hänen fyysisestä olemuksestaan mainitaan: ”[…]Rokan auttaessa Sihvosta ja Suden Tassua, sillä kumpikin olivat voimiltaan heikompia kuin hän.” (Tuntematon sotilas, s. 186) ja ”Kerran hän älähti tuskasta, kun Rokka heilautti hänet olkapäälleen. Tassu oli keskikokoinen mies, mutta olalle hän nousi, ja Rokka painui virtaan kuin korskuva ori.” (s. 453)

Tästä voidaan siis päätellä, että Suden Tassu ei ole mitenkään iso mies verrattuna Rokkaan, joka itsekin on laihanlainen. Siinä mielessä Arttu Kapulainen on oikea mies rooliin. Hän on tehnyt useita rooleja, joiden preesens on ollut aavistuksen arkaa, mikä sopii Suden Tassulle, sillä Linna kuvailee hänen olevan kuin Rokkaa seuraava varjo. Eniten minua mietityttää Rokkaa näyttelevän Eero Ahon ja Kapulaisen ikäero, sillä alkuperäisteoksen mukaan heidän tulisi olla suunnilleen saman ikäisiä, Suden Tassun ehkä jopa Rokkaa vanhempi.

Itse tykkään suuresti Arttu Kapulaisesta ja hänen yhdessä Joonas Braggen kanssa tähdittämä Sairaan kaunis maailma (1997) on mielestäni yksi parhaista kotimaisista elokuvista. Kapulainen valkokankaalla on aina hyvä juttu.


honkajokiHONKAJOKI (Juho Milonoff, 42)

Kuten Suden Tassusta, ei Honkajoesta löydy Linnan kirjoittamaa yksiselitteistä fyysistä kuvausta, mutta Honkajoki esitellään Tuntemattomassa sotilaassa seuraavasti: ”Ihmetellen he katselivat  ensimmäisenä tullutta sotamiestä. Hän oli kookaskasvuinen, kolmissakymmenissä oleva mies, jolla oli pitkä hevosennaama ja siinä isot, totisina tuijottavat silmät.” (s. 321)

Ulkoiselta olemukseltaan hoikka ja alle 180cm vartinen Milonoffin klaanin Juho-poika ei muistuta Honkajokea, mutta hahmossa merkityksellisintä onkin älykäs ja sarkastisen ilkikurinen ilmaisu, johon Milonoff varmasti taipuu. Paperilla roolitus menee tässä ohi, mutta toisaalta haluan nähdä mitä Milonoff saa aikaan Louhimiehen käsissä.


Mielestäni roolitus on tähän mennessä tasoa ”ihan ok”. Turhan varmoja valintoja, jotka on tehty ihan ymmärrettävästi enemmänkin lipputuloja kuin taiteellisia ratkaisuja silmällä pitäen. Ainakin näyttelijävalintojen perusteella Louhiemiehen Tuntematon sotilas tulee olemaan ajankuvan mukainen Putous-näyttelijöineen, mutta lopputuloksestahan tämä ei vielä kerro mitään.

Palaan taas asiaan, kunhan lisää näyttelijöitä julkistetaan. Ainakin itseäni kiinnostaa erityisesti, ketkä tullaan näkemään mulkun Lammion ja psykoottisen Lehdon rooleissa.