Teemalla pyörähtää käyntiin 60-luvun alkuperäinen ja  legendaarinen Batman! – sarja. Tahallisen camp-henkisen tv-sarjan kaikkien aikojen ensimmäinen tuotantokausi – kaikkiaan 34 jaksoa – lähetetään Teemalla päivittäin klo 20. Bonuksena vuoden 1966 Batman-elokuva Teemalauantaissa 6.6.

20141112_082414_436637first
Superheroes: A Never-Ending Battle – PBS

Maanantaista keskiviikkoon klo 21.00 nähdään brittituotantoa oleva Supersankarit-dokumenttiohjelmasarja. Sarja tarkastelee supersankarihahmojen historiaa, tarinoita ja vaikutusta yhteiskunnassa laajemminkin. Äänessä tutkijat, piirtäjät, näyttelijät ja sarjisfanit.

Osa 1. Totuus, oikeus ja amerikkalainen elämäntapa. Suuren laman aikana syntyi kymmeniä supersankareita, joiden saavuttama suosio toi elannon uudelle sarjakuvataitelijoiden sukupolvelle. Pian toisessa maailmansodassa tarvittiin tähtilipun väreihin pukeutuneita seikkailijoita edustamaan Amerikan taistelutahtoa niin etulinjassa kuin kotirintamalla. Myöhemmin 1950-luvulla myös supersankarit joutuivat moralistisen ja vanhoillisen valtiovallan tarkkailuun. Teräsmiehen ja muiden seikkailut televisiossa nostivat kuitenkin sarjakuvat uuteen nousukauteen.

Osa 2. Suuri voima tuo suuren vastuun. 60-luvulla Marvel Comicsin lehtien sivuilla syntyi uudenlainen supersankarin tyyppi, joka oli saanut innoituksensa atomiaikakaudesta ja avaruusmatkailusta. Hämähäkkimies, Hulk ja monet muut kohtaavat elämässään ongelmia, joihin myös aikuinen lukija voi samastua. Sarjakuvalehtien sivuille alkoi ilmestyä myös mustia hahmoja. Sarjakuvasankarit vaikuttivat myös aikakauden pop-taiteeseen.

Osa 3. Kuka tahansa voi olla sankari. Supersankareista on tullut kaikkien medioiden ja kaikkien yleisöiden suosikkeja. 80-luvulla Lepakkomiehestä tehtiin tummasävyisempi yön ritari, ja Vartijat-sarjakuvaromaani toi genreen muun muassa poliittisia tasoja ja uutta uskottavuutta. 2000-luvulla supersankarit ovat vallanneet yhä enemmän alaa populaarikulttuurissa, niin elokuvissa kuin videopeleissä.

Lähde: YLE