”Millainen on maailma, jossa kaikki on jo hyvin?” kysyy Aurinkosydän-antologia
Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:n utopia-antologia Aurinkosydän: Kaikuja paremmista tulevaisuuksista (toim. Camilla Kantola, Teemu Korpijärvi ja Reetta Vuokko-Syrjänen) pureutuu yhteiskunnallisiin ongelmiin positiivisten visioiden kautta.
Materiaalitulostus poistaa puutteen maailmasta, ekokatastrofin jälkeen maaperää puhdistetaan sienikasvustoilla, aseista riisutut kyborgisotilaat korjaavat maatalouskoneita ja haaveilevat omenoista. Parempi yhteiskunta voi syntyä lempeästi vaiheittain tai korjausliikkeenä suuren katastrofin jälkeen. Aurinkosydän-antologia esittelee keskenään hyvin erilaisia tulevaisuuksia, joille kaikille yhteistä on toivo paremmasta. Tulevaa tutkiessaan novellit ottavat napakasti kantaa aikamme ongelmiin ilmastokriisistä ihmisoikeuksiin.
Aurinkosydän-antologia on rohkea kirjallinen avaus, joka on samalla vastaliike viime vuosien dystopiatrendille spekulatiivisessa fiktiossa. Utopia on genrenä väistämättä yhteiskunnallinen ja kirjoittajan kannalta haastava laji. Miten rakentaa konflikti maailmaan, josta sen olisi jo pitänyt poistua? Saavatko ihmiset olla epätäydellisiä täydellisessäkin maailmassa? Yhteiskuntatieteiden tutkija Keijo Lakkalan kattava esipuhe esittelee utopiafiktion historiaa ja erityisesti sen yhteiskunnallisia kytköksiä. Tuoreena kirjallisena kerrostumana osa novelleista tutkii myös nousevia solarpunkin ja hopepunkin teemoja.
Entä onko yhden utopia aina toisen dystopia? Osa kokoelman novelleista tarkastelee utopian hintaa. Ohittaako yhteisön hyvä yksilön kärsimyksen?
Perhosen toukka syö ja paisuu, paisuu ja syö, kunnes sen tulee aika lopettaa. Sitten se hiljenee, kehrää itselleen kotelon ja on melkein kuollut. Kunnes aikanaan se kuoriutuu perhosen imagona, aikuisena, joka on paljon toukkaa kauniimpi ja keveämpi ja nauttii vain mettä. Ja samalla tavalla ihmiskunnan vaiheet ovat kulkeneet, toukka-ajasta koteloajan kautta perhosaikaan.
– Tenka Issakainen: Seltjarnarnesin perhonen
Antologiassa on mukana sekä uusia tekijöitä raikkaine visioineen että palkittuja spekulatiivisen fiktion kirjoittajia (mm. Atorox-palkitut Anni Kuu Nupponen, Janos Honkonen ja Reetta Vuokko-Syrjänen sekä Topelius-ehdokkaanakin ollut JS Meresmaa). Sähköistä julkistustilaisuutta juhlistetaan 1.10.2021 klo 19 alkaen osoitteessa https://www.youtube.com/channel/UC3Bes0D65xcGINUkI-0wgzA. Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan ihmiskunnan perhosajasta!
Vastaa