Tarinoita Aavetaajuudelta -äänikirjasarjan juuri julkaistu ensimmäinen osa on Katri Alatalon aavikkofantasianovelli Bah Ghawanin ennustaja. Tarina sijoittuu samaan fantasiamaailmaan kuin Alatalon syksyllä ilmestyvä romaani Käärmeiden kaupunki ja Vastavoimat-antologiassa ilmestynyt novelli Viestinviejä.

Bah Ghawanin ennustaja kertoo Rassahista, kaktusviinan voimalla sinnittelevä ennustajasta, joka on menettänyt kykynsä nähdä tulevaan. Rassahin keitaalle saapuu nuori Izikhile, soturijoukon jahtaama naisvaras. Izikhile haluaa ennustuksen ja Rassah palkkiokseen jotain, mitä vain nainen voi tarjota.

Kun menneisyyden haamut ja tulevaisuuden toiveet alkavat törmäillä toisiinsa, kasvaa tarina riipiväksi ja väkivaltaiseksi välienselvittellyksi, jossa ei ihmiskohtaloita säästellä.

Kuvaaja Marek Sabogal

Katri Alatalo kertoo tarinan taustana toimivan aavikkomaailman syntyneen vastapainoksi aiemman fantasiatrilogiansa Mustien ruusujen maan talviselle maailmalle. Myös lapsena vaikutuksen tehneet Australian aavikot ja Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen ovat aavikkofantasian muotoutumisen takana.

“Olen huomannut, että jostain syystä minua kiinnostaa kirjoittaa erilaisista ääriolosuhteista ja sitäkin kautta laittaa henkilöt hankaliin tilanteisiin. En halua päästää henkilöitä helpolla”, kertoo Alatalo.

Ääritilanteet ovat läsnä myös muissa Alatalon teksteissä. Kirjailijana hän on kokeillut viedä tarinoitaan mahdollisimman pitkälle muun muassa piakkoin ilmestyvän kehokauhuantologian brutaalissa niminovellissa Tämä jalka ei ole minun.

Äärimmäiset tunteet ovat vieneet Alataloa kirjoittajana tyylien laidasta toiseen. Bah Ghawanin ennustajan ja Tämä jalka ei ole minun -novellin väkivaltaisten ja raadollisten tarinoiden lisäksi hän on kirjoittanut nuorille suunnatun romaanitrilogian Mustien ruusujen maa.

“Koska minua kiinnostaa kirjoittaa vahvoista tunteista, nuortenkirja sopii siihen hyvin: teini-ikä, kasvaminen, ensirakkaudet…”, Alatalo kertoo.

Alatalo pohtii, että ihmiset saattavat vielä nykyäänkin pitää fantasiaa yksinomaan nuortenkirjallisuutena ja kirjoittajan ongelmaksi voi muodostua se, kuinka tarinoista voi tehdä nimenomaan aikuisia kiinnostavia. Vaarana on esimerkiksi väkivallan ja raakuuksien muuttuminen itsetarkoitukselliseksi, jotta tarina varmasti erottuisi nuortenkirjallisuudesta.

“Haluan kuitenkin enemmän ajatella niin, että kaikesta saa ja pitää kirjoittaa. Myös väkivallasta”, Alatalo sanoo.


Bah Ghawanin ennustaja on saatavilla omasta kaupastamme, Elisa Kirjasta sekä maksa mitä haluat -periaatteella Gumroadista.
Jos olet kiinnostunut Bah Ghawanin ennustajan arvostelukappaleesta, ota yhteyttä.
Tarinoita Aavetaajuudelta -sarjaan etsitään myös uusia tekstejä. Lue lisää täältä.