Ajan poluilla – kotimaisten vaihtoehtohistorianovellien antologia (toim. Pasi Karppanen ja Laura Ahlstedt, 276 s., 2013)

Ajan poluillaVaihtoehtohistoria on mielenkiintoinen osa-alue monestakin syystä. Monta kertaa historiassa ovat kansoja ja kansakuntia järisyttäneet päätökset olleet hyvin pienestä kiinni. Mitäs jos olisikin päätetty toisin? Kuinka suuresti historian kulkuun olisi vaikuttanut, jos jokin yksinkertainenkin asia olisi mennyt toisella tavalla? Näitä asioita ovat monetkin fiktion kirjoittajat pohtineet, joten oli jo aikakin saada myös Suomeen vaihtoehtohistorianovellien antologia. Lähdetäänpä tarkastelemaan, mistä on oikein kyse.

Ajan poluilla sisältää kaiken kaikkiaan 16 novellia. Suomen historian käännekohdista on poimittu mukaan useita mielenkiintoisia aiheita. Mitä jos pakanallinen suomalainen uskonto olisikin säilynyt ihan meidän päiviimme saakka? Entäpä jos Birger jaarlin matka Hämeeseen olisikin saanut toisenlaisen käänteen? Kuinka olisikaan käynyt, jos Mikael Agricola ei olisikaan koskaan saanut suomen kirjakielen syntyyn johtaneita kirjoituksiaan tehtyä? Mitkä vaikutukset sillä olisivat olleet maailmanhistoriaan, jos Kekkonen olisi onnistunut saamaan Karjalan Suomelle takaisin? Kuinka urheilusaavutuksistamme puhuttaisikaan, jos meillä olisikin ollut puhtaat, valkeat hiihtolegendat? Näitä ja monia muitakin kysymyksiä puntaroidaan antologian tarinoissa. Lähtökohdat ovat siis sangen oivalliset.

Mukaan kelpuutettujen kertomusten sekaan on tullut monta helmeä, mutta paljon myös sellaisiakin tarinoita, joissa perusajatus on ollut suorastaan nerokas, mutta lopputoteutus ei ole aivan kantanut maaliinsa. En aio tähän erikseen eritellä näitä tarinoita, sillä aika monessa oli tämän suhteen samankaltaisuuksia. Vaihtoehtohistoria oli otettu monissa huomioon, mutta sen siivellä oli itse novellin juoni puolestaan kärsinyt. Vastaavasti onnistuneimmissa novelleissa sekä vaihtoehtohistoria että juoni olivat sopivasti keskenään tasapainossa. Onnistuneimmista tarinoista voisikin sen tähden mainita muutaman täkyn. Mieleen jäivät erityisesti Jussa Lehtisen Soihtu, Hanna Myllyksen Seitsemän kaipaavaa kirjettä, Jussi Katajalan Presidentin elokuut, Petteri Hannilan Maanmies ja Anne-Mari Halosen Uusi maailma. Lisäplussaa tulee myös Pasi Karppasen mainiosta vaihtoehtohistorian viehätystä esittelevästä artikkelista.

Pienistä valuvioistaan huolimatta Ajan poluilla on mielenkiintoista luettavaa, jota voi varauksetta suositella kaikille kotimaisesta spefistä ja vaihtoehtohistoriasta pitäville. Tämän parissa viettää mielellään yhden pitkän illan teetä särpien.

Kirjan saa nyt erityisen edullisesti Suomalaisesta kirjakaupasta.